A néma gyilkos: az elhízás

2016/08/23. - írta: Gyulai András FBO

Ma, Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 60%-a elhízott. Ezzel a magas elhízási aránnyal az Európai Unió élmezőnyében vagyunk: még leírni is szörnyű, de gyakorlatilag mi vagyunk az Unió legelhízottabb nemzete. Ez gond, főleg azért, mert az elhízás nem csak esztétikai problémákat okoz.

 

Vajon tényleg a magyar lányok a legszebbek?

Nemrég egy reklám azt állította, hogy a magyar lányok a legszebbek, és mi elhittük, még akkor is ha nem volt még magyar Világszépe (sőt a legjobb 20-ba sem gyakran kerülünk), és a modellszakmában is elvétve találni komoly magyar modellt. (A glammodellekről most ne beszéljünk, mert nem mérvadóak)

A férfiak helyzete sem jobb. Elég csak végigmenni az utcán, és megnézni az átlag magyar férfit, és ha a látvány nem lenne eléggé elrettentő, jó tudni, hogy bizonyítottan egyre több az aputestű (puhos, elhízott) férfi. Ezt erősíti meg egy érdekes statisztikai adat: míg 10 évvel ezelőtt a 32-33 as volt a magyar férfiak nadrágmérete (ebből adták el a legtöbbet), addig ez mára a 34-35-ös méretre kúszott fel.

Bronzérem a világban is!

Tudjuk, hogy elképesztően provokatívan írtam meg a cikket, és rossz azzal szembesülni, mennyire elhanyagoljuk magunkat, és a testünket, sőt talán az az adat is hihetetlennek tűnik, hogy Európa legtúlsúlyosabb nemzete vagyunk, de ha ez még mindig kevés, álljon itt egy olyan adat, amit kevesen tudnak: a világon mi vagyunk a harmadik (!) legkövérebb nemzet. Van azonban remény, mert a gyermekkori elhízásban nem állunk annyira rosszul.

Nem a zsírok miatt van

Ha elhízás, akkor a zsíros, magyar ételek. Mindenki, mindent rájuk fog, pedig ez tévedés, és ezt azonnal be is bizonyítom. Te, aki ebben a pillanatban olvasol, mikor ettél utoljára zsírban sült kacsát, hasábburgonyával? Mikor ettél olyan pörköltet, amelyik tocsogott a zsírban? Mikor ettél meg utoljára egy zsíros kenyeret, hagymával? Nem a zsírral van a baj, illetve azzal, de nem úgy, ahogy gondolod.

Mitől hízik a magyar?

Sokkal nagyobb gondot okoz az alkalmanként elfogyasztott zsíros ételeknél a rendszeresen vásárolt, és megevett szénhidrátok. A fehér kenyér (teljes kiőrlésűnek mondott is ide tartozik), a krumplis ételek, a rengeteg cukorral készült étel, az (egyébként olaszoknál több) belapátolt tészta, az olajos zsíros magvak, és a kifejezetten mozgásszegény életmód. Na, és persze a sok-sok édesség, és nassolnivaló, a csipszek, a cukros üdítők, a rendszertelen étkezés, és a rengeteg cukros péksütemény. Persze mindenről nem lehet lemondani, pedig érdemes lenne: az elhízás ugyanis néma gyilkos.

Elhízás: a néma gyilkosod
Kevesen tudják, de az elhízás betegség: ezt a WHO mondta ki még 1998-ban. Egészen elképesztő statisztikai adatok állnak rendelkezésünkre, hogy mik azok a halálos betegségek, melyek összefüggésbe hozhatóak az elhízással: Európában a rákbetegségek fele az elhízás miatt van. A keringési, érrendszeri megbetegedések több mint 80%-a az elhízás miatt alakult ki, ugyanúgy, ahogy például a csontritkulás is. Amikor azt mondjuk, hogy az elhízás lehet a néma gyilkosod is, nem túlzunk: agyi érkatasztrófát okozhat az elhízás (stroke-ot), de éjszakai hirtelen halált is, hiszen alvás során a felső légutak elzáródhatnak így időről időre abbahagyod a légzést éjjel, amely végeredménye lehet a halál is. Arról nem is beszélve, hogy búcsút inthetsz a májadnak.

Az, hogy az elhízás a néma gyilkosod, nem túlzás. Természetesen az elhízás megelőzhető, de ha bekövetkezett, akkor is van megoldás.

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseg-vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9511610218

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A néma gyilkos: az elhízás 2016.08.23. 19:26:06

Ma, Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 60%-a elhízott. Ezzel a magas elhízási aránnyal az Európai Unió élmezőnyében vagyunk: még leírni is szörnyű, de gyakorlatilag mi vagyunk az Unió legelhízottabb nemzete. Ez gond, főleg azért, mert az elhí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása