Mikor a legalkalmasabb edzeni a nap folyamán?

2016/09/03. - írta: Gyulai András FBO

Vannak, akik a reggeli, délutáni vagy esti edzésre esküsznek, mégis a szervezet belső ritmusához alkalmazkodva egyetlen napszak bizonyul a leghatékonyabbnak, az edzés szempontjából.

 

ly-do-khien-tap-the-duc-buoi-chieu-toi-tot-hon-buoi-sang-1452823239437-681x351.jpg

Azok, akik dolgoznak általában a napi teendők végeztével tudják beiktatni a mozgást, és vannak ezzel még így páran, akik egyéb feladatokat látnak el. A kötelezettségek tömkelege miatt így a testmozgásra szánt időt nem nagyon lehet variálni. Marad az estei kora reggeli vagy délutáni edzés.

A szervezet számára azonban nem mindegy, mikor történik a testmozgás, mivel a szervezet működését nagyban szabályozza és befolyásolja a cirkadián ritmus, azaz a belső „biológiai óra”. Ez a belső „vekker” felelős az ébrenlét- alvás időpontjának kialakításáért, a testhőmérséklet szabályzásáért és a hormontermelésért is. Erre a rendszerre hatnak a külső ingerek, mint például a napfény vagy épp a sportolás. Utóbbi nem csak megemeli a pulzust, hanem a testhőmérsékletet, de az alvásidőt is kitolja, ezért nem mindegy, mikor kerül rá sor.

Számos kutatás igazolja azt, hogy az emberi test az esti órákban a legaktívabb, már ami a sportolást illeti. Az izmok a nap végéhez közeledve érik el a legrugalmasabb, legterhelhetőbb állapotot, így a szokásosnál nagyobb erőkifejtésre is alkalmas. Érdekessége az esti edzésnek, hogy az ember több izommunkát képes végezni, mégis kevésbé érzi megterhelőnek és fárasztónak.

Tehát az este a legjobb napszak arra, hogy edz. Ilyenkor az izmok nagyobb erőt képesek kifejteni, és az zsírszövetekből is több ég el, egy edzés folyamán. Egy dologra viszont figyelni kell: nem szabad nagyon későn edzeni, mert az viszont befolyással lesz az alvás-ébrenlét ciklusra.

Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseg-vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4211673050

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mikor a legalkalmasabb edzeni a nap folyamán? 2016.09.03. 13:03:10

Vannak, akik a reggeli, délutáni vagy esti edzésre esküsznek, mégis a szervezet belső ritmusához alkalmazkodva egyetlen napszak bizonyul a leghatékonyabbnak, az edzés szempontjából.   Azok, akik dolgoznak általában a napi teendők végeztével tudják ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása